Ανάπτυξη κι ομπρέλα

Του Αρη Καλαντίδη

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ειρωνικά σχόλια για τον δήθεν ακτιβισμό του καναπέ μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – facebook και twitter; Η αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους οι πολιτικές δράσεις σταματούν εκεί. Ενα like. Ένα κλικ.  Κι όμως να που μια διαδικτυακή δράση, η «Stop στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών», κατάφερε να σπάσει τα όρια του κυβερνοχώρου και να κινητοποιήσει τους πολίτες.
Φαίνεται πως ο φόβος για την καταστροφή των ακτών είναι κάτι που ενώνει πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετική ιδεολογία. Η θάλασσα και η ελληνική ακτογραμμή έχουν πάρει τόσο έντονη θέση στο φαντασιακό μας, ώστε όταν απειλούνται, μοιάζει να απειλούμαστε οι ίδιοι. Και σίγουρα δεν πρόκειται μόνο για την χρήση του αιγιαλού: Πρόκειται για το περιβάλλον ως αυταξία, για το ελληνικό τοπίο ως συγκροτητικό κομμάτι της ταυτότητάς μας. Ίσως αυτά κατάφεραν να συγκεντρώσουν παραπάνω από 12.000 ανθρώπους μέσα σε τέσσερις μέρες στη σελίδα του Facebook «Stop στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών».
Η ομάδα δράσης πίσω από τη σελίδα στην οποία εντάσσονται συνεχώς και νέοι εθελοντές καλεί τους πολίτες να καταθέσουν σχόλια στη σελίδα της διαβούλευσης, και στα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου (http://bit.ly/1q01GJf), να απευθυνθούν στους βουλευτές (http://www.vouliwatch.gr/) και να ζητήσουν από υποψήφιους των δήμων και περιφερειών να πάρουν θέση.
Ίσως όλοι συμφωνούμε πως η κατάσταση του αιγιαλού ανά την επικράτεια δεν είναι η ιδανική. Αυθαίρετα, σκουπίδια, καταπατήσεις κάθε λογής, μοιάζουν να δείχνουν για άλλη μια φορά πως δεν αρκούν οι νόμοι, αλλά χρειάζεται και η βούληση για την εφαρμογή τους. Επίσης, εκεί που μάλλον συμφωνούμε είναι πως ο τουρισμός αποτελεί πραγματικά μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλά νοικοκυριά και, όπως φαίνεται, αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμη. Και πράγματι, όπως είναι λογικό, ανάμεσα στην τουριστική αξιοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχει συχνά ανταγωνιστική σχέση. Ο ήπιος τουρισμός, όπως τον ονομάζουμε, δεν είναι ούτε αυτονόητος ούτε εύκολος. Θέλει στρατηγικό σχεδιασμό και συντονισμένες δράσεις.
Συνέχεια…

Advertisements