Pressemeddelelse 5. maj 2014 Til øjeblikkelig udgivelse Ramaskrig over lovforslag, som tillader ubegrænset byggeri på den græske kystlinje

Athen: miljøorganisationer, aktivister fra sociale medier, samt politiske partier og adskillige offentlige personer har fordømt et lovforslag, som ville stoppe fri offentlig adgang til den græske kystlinje, fjerne forebyggende bestemmelser for byggeri, give amnesti til dem, der har bygget ulovligt på kystlinjen og som har negative miljømæssige konsekvenser af en permanent og alvorlig karakter.
Hvis lovforslaget, som kommer fra Finansminister Yannis Stournaras som et middel til at ”frigøre det potentiale for økonomisk udvikling som kystområderne tilbyder”, bliver vedtaget, vil det afvikle de eksisterende juridiske rammer, som har a) hjulpet Grækenland med stort set at undgå beton højhuse, som forpester kystregioner i andre lande og b) sikret fri offentlig adgang til kystområder.
Lovforslaget har fået stærk kritik, eftersom det:
1. giver udviklere ret til lovligt at bygge på og endda ændre på kystlinjen og derved ændre et landskab, som er forblevet uændret i århundreder;
2. begrænser offentlighedens mangeårige ret til fri adgang til kystlinjen;
3. giver amnesti til de eksisterende strukturer, som er blevet bygget i strid med den gældende lovgivning;
4. tillader sæsonbetonet virksomhed på strande (fx strandbarer, parasoller og solsenge), som optager hele strandarealer;
5. forventes at have en permanent, materiel og negativ indvirkning på miljøet, herunder på de kystnære og marine økosystemer.
Drevet i betydelig grad af aktivister fra sociale medier, er den offentlige høring om lovforslaget, som først startede d. 17. april 2014 og oprindeligt var sat til at slutte d. 2. maj 2014, nu blevet udvidet til d. 15. maj 2014, da finansministeriet har erkendt, at ”borgernes deltagelse og bidrag til høringsprocessen har rejst spørgsmål, som skal undersøges nærmere”.
For yderligere information, kontakt borgerinitiativet ”red den græske kystlinje” på savethegreekseashore@outlook.com .
For meddelelser og opdateringer, følg “initiativet” på Facebook, https://www.facebook.com/aigialoi eller på Twitter https://twitter.com/SaveGRSeashore.

Advertisements