Σύντομο σχόλιο για τον Αιγιαλό

1231637_10201850220477348_1828260017_n

του Κώστα Καρτάλη
(Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής)

Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία δεν αντέχει ουσιαστικής κριτικής. Όχι γιατί δεν είναι αναγκαία η οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας, εκκρεμότητα του Κράτους που συντηρήθηκε για πελατειακούς λόγους, ή δεν είναι αναγκαία η αξιοποίηση, μέσα από κανόνες, του φυσικού πλούτου της χώρας μέσα από αναπτυξιακές (δημόσιες ή και ιδιωτικές) πρωτοβουλίες. Αλλά γιατί επιχειρεί (το σχέδιο νόμου) να ενσωματώσει στο εθνικό μας δίκαιο μία νεογενή (και επικίνδυνη) άποψη: ότι ο αιγιαλός είναι κυρίως οικονομικό (ιδιωτικό) αγαθό και δευτερευόντως φυσικό (δημόσιο και κοινόχρηστο) αγαθό.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο νόμου α) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή – και μη αναστρέψιμη – υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος καθώς απουσιάζουν μείζονες ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ επιτρέπονται νέες κατασκευές, ευρείες παραχωρήσεις, επιχωματώσεις, κ.α. β) περιορίζει με έμμεσο τρόπο την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές και γ) διαμορφώνει, χωρίς αμφιβολία, ένα πλαίσιο νομιμοποίησης αυθαιρέτων ιδιωτικών κατασκευών, που αφορούν επιχειρηματικούς σκοπούς, στον αιγιαλό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην απάντηση του το Υπ. Οικονομικών σημειώνει ότι «Η δυνατότητα νομιμοποίησης δίδεται μόνο για όποια έργα ρητά επιτρέπονται, όχι μόνο από το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλά και από τον ισχύοντα ν.2971/2001», τη στιγμή όμως που στο Αρθρο 24 του σχεδίου νόμου καταργεί τα άρθρα 1 έως 31 του ν. 2971/2001!

Ακούω με προσοχή την εύλογη κριτική που αρκετοί εκφράζουν «γιατί μήπως σήμερα προστατεύεται ο αιγιαλός και η παραλία;”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται η Πολιτεία μας το παράκτιο περιβάλλον είναι και ατελής και λανθασμένος. Όμως δεν διορθώνεις ένα λάθος με ένα νέο λάθος.

Τέλος θεωρώ εξαιρετικά θετικό ότι κινητοποιήθηκαν υπέρ της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος – έστω και μέσω του διαδικτύου – πάνω από εκατό χιλιάδες συμπολίτες μας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κοινωνία μας δεν έχει παραιτηθεί αλλά και ότι το περιβάλλον αντέχει, δεν είναι δηλαδή ο φτωχός συγγενής της ανάπτυξης.

Όπως θεωρώ θετικό ότι το Υπουργείο Οικονομικών προανήγγειλε διορθωτικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου. Όμως είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και οι ασάφειες του σχεδίου νόμου, που θα προτιμούσα να είχε αναγγείλει την απόσυρση του.

Advertisements